10 slaaptips voor je kindje

De slaap van je kindje is heel kostbaar. Dreambaby geeft je enkele tips waardoor je kindje zal slapen als een roosje ... en jij ook!

 • 1. De slaap van een pasgeboren baby

  Een pasgeboren baby slaapt in principe gemiddeld 18 tot 20 uur per dag. Hij slaapt dus het grootste deel van de dag! Daarom is het belangrijk om voor een comfortabel plekje te zorgen waar hij rustig kan slapen. Een knusse wieg of een leuk babybed met spijlen is ideaal. Ook van een park kan je een gezellig slaapplekje maken. Voor zijn kleine slaapjes overdag bijvoorbeeld. Daarvoor heb je een stevige matras, toffe lakens, een slaapzak op maat en een babydeken nodig. Dankzij zijn slaapzakje ligt je baby er veilig, omdat hij zich zo niet kan omdraaien in zijn slaap. Vind je een park of een babybed nog te groot voor je pasgeboren baby? Zet er dan gewoon de draagmand in en laat je baby daarin slapen.

  Tip: Leg je baby het best wakker in zijn bedje, zo leert hij zelf in slaap te vallen.
 • 2. Baby's positie

  Je pasgeboren baby kan zich nog niet zelf omdraaien, daardoor slaapt hij vaak uren aan een stuk in dezelfde positie. Het wordt aangeraden om je baby altijd op zijn rug te leggen om te slapen. Om hem in deze positie te houden, kan je een rugligkussen gebruiken. Als je kindje vaak overgeeft, kan je hem het best op zijn zij leggen met een zijligkussen. Let er wel op om beide kanten af te wisselen om afplatting van het hoofdje te vermijden. Je kindje heeft pas vanaf twee jaar een hoofdkussen nodig!
 • 3. De kamertemperatuur

  De ideale temperatuur in de kamer waar je baby slaapt ligt tussen de 16 °C en 18 °C. Ook de lucht in de kamer moet gezond zijn. Als de lucht te droog is, kan je een luchtbevochtiger met een geïntegreerde hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten.
 • 4. Vanaf 4 maanden

  Van zodra je baby 4 maanden is, laat je hem het best altijd op dezelfde plek slapen. Langzaam maar zeker wordt zijn kamertje zijn eigen plekje waar hij al zijn dutjes en nachten doorbrengt. Maak voor hem een warm bedje klaar met een geschikt matrasje en de juiste accessoires: matrasbeschermer, hoes, slaapzakje, hellend kussen ...

  Tip: een slaapzakje houdt je baby lekker warm 's nachts zonder het risico zijn gezichtje te bedekken. Koop het wel in de juiste maat. Als het slaapzakje te groot is, kan je baby erin glijden. Kies voor een zomerslaapzak als het te warm is. Vanaf 1 jaar mag je kindje onder een dekbed slapen.
 • 5. Stel je baby gerust ...

  Sommige baby's vinden hun slaapritme al snel, na 3 of 4 maanden. Als dat bij jouw kindje het geval is, zijn jullie vast blije ouders! Je kindje kan echter toch nog periodes hebben waarin hij onrustig slaapt. Tijdens een groeisprong natuurlijk. Het is belangrijk om elke avond een vast bedtijdritueel te hebben: een badje geven, een wiegeliedje zingen of, als hij wat groter is, een verhaaltje voorlezen. Zo weet je kindje dat het tijd is om te slapen. Is je kindje bang in het donker, geef het dan een waaklampje dat hem geruststelt tijdens de nacht.
 • 6. ... en stel jezelf gerust

  Ouders hebben het er soms moeilijk mee om hun kindje alleen in zijn kamer achter te laten. Een babyfoon zorgt ervoor dat je onmiddellijk hoort wanneer je baby overdag of 's nachts wakker wordt. Nu bestaan er zelfs babyfoons met een camera waarmee je je kindje niet alleen hoort, maar ook ziet. En als je graag zijn ademhaling in het oog houdt, kan je sensormatjes onder zijn matras leggen. Er gaat een alarm af zodra er 20 seconden geen ademhalingsbeweging waargenomen wordt.
 • 7. Wat als je baby niet slaapt?

  Ondanks al je inspanningen en goede bedoelingen wil je kleintje maar niet in slaap geraken of wordt hij 's nachts huilend wakker. Misschien is je kindje wel ziek, dus check best eerst zijn temperatuur. Is alles in orde, dan kan een doudou of fopspeen hem misschien helpen te kalmeren en in slaap te vallen.
 • 8. Hoe muggen weren?

  Voor de kamer van je baby zijn er muggenwerende apparaatjes met ultrasone trillingen. Je vindt ook matrassen waarvan de matrashoes behandeld is met een muggenwerend product.
 • 9. Is je kindje verkouden?

  Natuurlijk slaapt je kindje minder goed als hij ziek is. Bij een verkoudheid, verstopte neus of oorpijn kan je het hoofdeinde van het bed lichtjes verhogen om de druk op baby's oortjes te verminderen. Hiervoor kan je bed blocks gebruiken die je makkelijk onder de poten van het bedje kan plaatsen. Een hellend kussen bevordert ook de ademhaling en spijsvertering van je baby.
 • 10. Voor het eerst in een 'groot' bed

  Voor het eerst in een bed voor volwassenen slapen is een belangrijke stap voor een kind. Hij is niet langer beschermd door spijlen zoals in zijn babybedje. Om te voorkomen dat je kindje uit zijn nieuwe grote bed valt, kan je een bedafsluiting plaatsen. Je kindje zal zich meer op zijn gemak voelen en ook jij kan op beide oren slapen.

  Tip: Wil je in het weekend graag uitslapen? Kies dan voor een lampje waarop je kindje zelf kan zien of het nog te vroeg is om op te staan. Je kiest als ouder zelf een geschikt tijdstip.

Naar het assortiment Baby slaapt