Solden tot -70 %! Nog meer keuze in de winkels!

35 weken zwanger: de laatste weken voor je baby’s komst

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 35? Dit kan je verwachten.
35 weken zwanger: de laatste weken voor je baby’s komst 2024-03-08 14:50:28.321123

Je baby bij 35 weken zwanger

Met 35 weken zwangerschap groeit je kleintje nog steeds en is hij nu bijna zo groot als een honingmeloen! Hij weegt ongeveer 2,5 kg en is ongeveer 44 cm lang. Zijn nieren zijn volledig ontwikkeld en zijn longen bereiden zich nog voor op het ademen buiten de baarmoeder. Het spijsverteringsstelsel is ook klaar om de melk te verteren die je baby vanaf de geboorte zal krijgen. Zijn haar en nagels groeien nog steeds verder. Je baby maakt zich stilletjes aan klaar voor het grote avontuur!

Zo groot als een honingmeloen

GEWICHT
2500 gr

LENGTE
44 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 35 van je zwangerschap

In dit stadium van de zwangerschap kun je je moe en ongemakkelijk voelen, omdat je baby steeds meer druk uitoefent op je bekken en organen. Je raakt ook sneller buiten adem, omdat je baarmoeder druk uitoefent op je middenrifBraxton Hicks-weeën (ook bekend als ‘valse weeën’ of ‘oefenweeën’) kunnen vaker voorkomen en je kunt pijn in je onderrug voelen. Het wordt steeds moeilijker om een comfortabele slaaphouding te vinden en je kan daardoor lijden aan slapeloosheid. Hou echter vol, je bent er bijna!

35 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je kleintje heeft steeds minder bewegingsruimte in de baarmoeder, dus zijn bewegingen zijn beperkter en gerichter. Je moet je baby nog steeds regelmatig voelen bewegen. Naarmate je baby meer en meer oefent om te ademen, zal hij ook steeds vaker de hik hebben, wat volkomen normaal is. Als je echter merkt dat de bewegingen van je baby plotseling afnemen of als je je zorgen maakt, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.


Zwangerschapssymptomen

Oedeem

Oedeem, of opzwelling, is een veel voorkomend symptoom vanaf de 35e week van de zwangerschap. Het komt meestal voor in de voeten, enkels en benen, als gevolg van vochtophoping en druk van de baarmoeder op de aderen in je benen. Om de zwelling te verlichten, is het aan te raden regelmatig je benen omhoog te leggen, te wandelen en voldoende water te drinken. Vermijd lang rechtstaan of zitten en draag comfortabele schoenen. Als de zwelling gepaard gaat met hoofdpijn, wazig zien of snelle gewichtstoename, raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts of gynaecoloog, want dit kan een teken zijn van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging.

Gastro-oesofageale reflux

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), ook bekend als brandend maagzuur of zuurbranden, is een veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Vanaf de 35e week van de zwangerschap oefent je baarmoeder extra druk uit op je maag, waardoor maagzuur kan terugstromen in de slokdarm, wat een onaangenaam brandend gevoel veroorzaakt.

Om brandend maagzuur te verlichten, kan je beter regelmatig kleinere maaltijden eten in plaats van drie grote maaltijden per dag. Vermijd gekruid, zuur of vetrijk voedsel. Het is ook een goed idee om langzaam te eten en goed te kauwen. Ga niet meteen na het eten naar bed en probeer met je hoofd omhoog te slapen om de druk op je maag te verminderen. Leg bijvoorbeeld een extra kussen onder je hoofdkussen. Als maagzuur aanhoudt of erger wordt, praat hier dan zeker over met je arts die je medicijnen kan voorschrijven die veilig zijn voor jou en je baby.

De komst van je baby voorbereiden voor grote broer of zus

De komst van een nieuw gezinslid betekent een grote verandering voor broers en zussen, die zich hierbij vaak angstigopgewonden of zelfs jaloers kunnen voelen. Daarom is het belangrijk om hen op voorhand voor te bereiden op de komst van de baby en hen bij het volledige proces te betrekken. Begin met uit te leggen wat er gaat gebeuren en wat ze van de nieuwe situatie kunnen verwachten. Laat ze vragen stellen en hun emoties uiten en stel ze gerust dat ze nog steeds even belangrijk en geliefd zijn. Je kan ze ook betrekken bij het ontwerpen van de babykamer door hen een deel van het meubilair en de decoratie te laten kiezen. Betrek hen ook zoveel mogelijk bij de momenten samen met de baby, door hen bijvoorbeeld mee te laten helpen bij de verzorging van de baby als hij er eenmaal is, zoals een badje geven of luiers verschonen. Besteed ten slotte voldoende tijd aan elk kind apart, zodat het zich niet verwaarloosd voelt en begrijpt dat de liefde van zijn ouders onvoorwaardelijk is en geldt voor alle leden van het gezin.

Welke babyfoon kies je best?

De komst van je baby is een prachtige gebeurtenis en je wil bovenal zijn welzijn en veiligheid waarborgen. Een babyfoon is daarom essentieel om je kindje van op afstand in de gaten te houden. Er bestaan hiervoor verschillende opties. Een audio-babyfoon zendt alleen de geluiden uit die je baby maakt, terwijl je met een beeldbabyfoon ook kunt zien wat er in de kamer van je kleintje gebeurt. Om de babyfoon te kiezen die bij jou past, dien je rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en je budget. Als je je comfortabeler voelt als je je baby ook kunt zien, kies dan een babyfoon met een camera. Hierbij kan je ook nog eens kiezen tussen een beeldbabyfoon die werkt via een digitale verbinding of een wifiverbinding. Als je een eenvoudigere en minder dure oplossing verkiest of je de babyfoon niet zo vaak gaat gebruiken, is een audiobabyfoon meer dan voldoende.

TIP
Twijfel je nog of weet je nog altijd niet goed niet welk model je moet kiezen? Onze medewerkers in de winkel helpen je met veel plezier verder en staan voor je klaar om je nog meer uitleg te geven.


Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance